Blog Synergy

Recept - Pečené batáty s lososem a čerstvým dipem

Doba přípravy: 40 min
Počet porcí: 4

Nutriční hodnoty na 1 porci:

  • 2 513 kJ/604 kcal
  • 33 g bílkovin
  • 30 g tuků
  • 35 g sacharidů

Ingredience:

  • 4 filety z čerstvého lososa (1 filet 170 g 1153 kJ/275 kcal, 27 g B, 13g T, 0g S)
  • 2 velké batáty (180 g 645 kJ/154 kcal, 4 g B, 0 g T, 35 g S)
  • 3 stroužky česneku (1 ks 27 kJ/ 6 kcal)
  • lučina (10 g 95 kJ/23 kcal, 2g T)
  • light gervais (25 g 151 kJ/36 kcal, 2 g B, 3 g T)
  • zakysaná smetana 12% (20 g 112 kJ/27 kcal, 3 g T)
  • 1 svazek mladé cibulky
  • extra panenský olivový olej (5 ml 173 kJ/41 kcal, 5 g T)
  • mořská sůl, pepř, koření na americké brambory
  • 1 lžíce másla (157 kJ/37 kcal, 4 g T)
  • 1 citron

Postup:

Batáty očistíme, omyjeme, nakrájíme dle libosti na nudličky nebo kostičky. Dáme na plech, kde je pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme koření dle libosti. Dáme péct do trouby na horký vzduch, 180 °C a zhruba 30 min.

Mezitím si připravíme lososa a zálivku.

Zálivku připravíme jednoduše smícháním gervais, trochy lučiny a pro lepší chuť i zakysané smetany. Najemno nakrájíme cibulku, utřeme česnek a okořeníme.

Omytého a osušeného lososa pokapeme olejem, osolíme, opepříme a nařízneme lehce podélně kůži. Nebude se tak připékat a lépe rovnoměrně se udělá. Smažíme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje kůží dolů. V momentě, kdy je kůže křupavá, otočíme a přidáme máslo.

Servírujeme batáty, lososa i zeleninu můžeme pokapat citronem a podáváme jej nejlépe se skleničkou bílého vína