Doba přípravy: 40 min
Počet porcí: 4
Nutriční hodnoty na 1 porci:
- 2 513 kJ/604 kcal
- 33 g bílkovin
- 30 g tuků
- 35 g sacharidů
Ingredience:
- 4 filety z čerstvého lososa (1 filet 170 g 1153 kJ/275 kcal, 27 g B, 13g T, 0g S)
- 2 velké batáty (180 g 645 kJ/154 kcal, 4 g B, 0 g T, 35 g S)
- 3 stroužky česneku (1 ks 27 kJ/ 6 kcal)
- lučina (10 g 95 kJ/23 kcal, 2g T)
- light gervais (25 g 151 kJ/36 kcal, 2 g B, 3 g T)
- zakysaná smetana 12% (20 g 112 kJ/27 kcal, 3 g T)
- 1 svazek mladé cibulky
- extra panenský olivový olej (5 ml 173 kJ/41 kcal, 5 g T)
- mořská sůl, pepř, koření na americké brambory
- 1 lžíce másla (157 kJ/37 kcal, 4 g T)
- 1 citron
Postup:
Batáty očistíme, omyjeme, nakrájíme dle libosti na nudličky nebo kostičky. Dáme na plech, kde je pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme koření dle libosti. Dáme péct do trouby na horký vzduch, 180 °C a zhruba 30 min.
Mezitím si připravíme lososa a zálivku.
Zálivku připravíme jednoduše smícháním gervais, trochy lučiny a pro lepší chuť i zakysané smetany. Najemno nakrájíme cibulku, utřeme česnek a okořeníme.
Omytého a osušeného lososa pokapeme olejem, osolíme, opepříme a nařízneme lehce podélně kůži. Nebude se tak připékat a lépe rovnoměrně se udělá. Smažíme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje kůží dolů. V momentě, kdy je kůže křupavá, otočíme a přidáme máslo.
Servírujeme batáty, lososa i zeleninu můžeme pokapat citronem a podáváme jej nejlépe se skleničkou bílého vína
Mezitím si připravíme lososa a zálivku.
Zálivku připravíme jednoduše smícháním gervais, trochy lučiny a pro lepší chuť i zakysané smetany. Najemno nakrájíme cibulku, utřeme česnek a okořeníme.
Omytého a osušeného lososa pokapeme olejem, osolíme, opepříme a nařízneme lehce podélně kůži. Nebude se tak připékat a lépe rovnoměrně se udělá. Smažíme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje kůží dolů. V momentě, kdy je kůže křupavá, otočíme a přidáme máslo.
Servírujeme batáty, lososa i zeleninu můžeme pokapat citronem a podáváme jej nejlépe se skleničkou bílého vína