Blog Synergy

V odlehčeném stylu - Cuketové špagety s krevetami

S větším výdejem energie či větší fyzickou zátěží přichází i větší apetit. Jak dodat našemu tělu potřebné živiny, a přitom ho nezatěžovat těžkými pokrmy? Je to jednoduché. Připravili jsme pro vás speciální letní odlehčené menu.

Ingredience:

  • 3 cukety (cca 500 g, 423 kJ / 101 kcal, 7 g B, 14 g S, 2 g T)  
  • 200 g cherry rajčat (180 kJ / 43 kcal, 9 g B, 22 g S, 2 g T)  
  • 100 g parmazánu (1 668 kJ / 398 kcal, 33 g B, 3 g S, 29 g T) 
  • citrón/limetka  
  • 300 g mražených loupaných krevet (842 kJ / 201 kcal, 48 g B, 0 g S, 3 g T)  
  • sůl, pepř, bazalka 
  • 15 ml olivového oleje, česnek 
  • 25 g dijonské hořčice  
  • 30 g sladkokyselé omáčky (743 kJ / 201 kcal, 2 g B, 6 g S, 15 g T) 

Příprava: 

  • Nejdříve pomocí škrabky z jednotlivých cuket připravíme špagety. Dáme do mísy, osolíme a necháme 20 min. odstát. Cukety tak pustí vodu a budou chutnější k další tepelné úpravě. 
  • Mezitím ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm najemno nakrájený česnek. Přidáme cuketové špagety, osolíme, opepříme, přidáme trochu bazalky. 
  • Ke špagetám vhodíme rajčátka a krevety. Zakápneme citrónem či limetkou a pro lepší chuť přidáme hořčici, sladkokyselou omáčku či obojí. Vytvoří se tak chutná omáčka, kterou se na pánvi vše spojí. Necháme povařit další 3 minuty, než krevety zrůžoví. 
  • Poté vše přendáme na talíř, posypeme nastrouhaným parmazánem a můžeme podávat. Výborná kombinace vznikne se skleničkou bílého vína.